Udfordres mode normen indenfor strik?
Hvordan at attituden til hvordan strik skal udføres har ændres ud gennem visse bevægelser
I de sidste par år er der begyndt at ses nye bevægelser indenfor strik, som også har ændret den attitude, der har været til udførelsen. Nogle nævneværdige personligheder i denne sammenhæng er Lærke Bagger, dronningen af "Just Tie Knots". Hun startede lidt af en strikke revolution, da hun begyndte at pryde strikke verdenen med hendes ideer om at man ikke behøvede at hæfte og garn sammensætningen kunne være direkte alt. Disse ideer ledte til en form for paradigmeskifte, hvor moden indenfor strik kunne være et helt kunstværk i sig selv.

Efter at strikke industrien oplevede et boom under corona pandemien, specielt i 2020, så skete der også nogle nye ting indenfor strikkeverdenen. Blandt andet blev Lærke Bagger populær, som i dag kan siges at være en af Danmarks største strikkedesignere. Bagger er særlig kendt for hendes metode "just tie knots", hvilket skrevet helt enkelt er: Når man er løbet tør for garn, så i stedet for til sidst at hæfte, så binder man bare en knude sammen med det næste garnnøgle. Denne metode fik især opmærksomhed, da Baggers første strikkebog, "Strik", udkom. Mange blev inspireret af Baggers måde at arbejde på, da det gjorde arbejdet væsentlig hurtigere, at man bare kunne binde knuder. Derudover var det også et modsvar til perfektion kultur, der var opstået i strikkeverdenen. Bagger ville gerne åbne op for muligheden for at lege med udtrykket. Dette har hun desuden formået i sin bog, der også indeholder strikkeopskrifter.

Disse strikkeopskrifter er blevet vældig populære indenfor modebilledet, udover at hendes værker kan findes i en Vogue artikel, så er hun også blevet kontaktet af Miley Cyrus, som har købt en af hendes kreationer. I nogle af Baggers opskrifter er der ikke præcist angivet hvilke garner, man skal bruge. Derudover kan pindestørrelsen også være forskelligt. Alt dette har sin baggrund i at Bagger er interesseret i at udfordre strik, så det ikke kun handler om at alle sweater skal være strømlinet. Man kan kalde det at lave sin egen kunst i en sweater, fremfor at den ligner en sweater, som mange andre også har lavet. Når man strikker ud fra Baggers principper, så får man sin helt egen kreation, som ingen andre kan gengive præcist. Dette er desuden grundet den store brug af restegarn i Baggers opskrifter.

Bagger har på denne måde sat en lille revolution i gang, hvor man ikke behøver at være perfekt i sine metoder og at garnet heller ikke behøver at være 50 shades of beige, medmindre man godt kan lide det. Bagger udfordrer derfor modenormerne som man kender indenfor strik, hvor det helst skal have et bestemt resultat og der er en bestemt tilgang til at gøre det. Er Baggers ideer med til at gøre mode eller strik til kunst? Det kommer helt an på hvordan man definerer kunst. Fordi man kan se på kunst som at den påvirker moden, f.eks. når Bagger vælger forskellige tekstiler som hun sammensætter på helt specielle sirlige måder. Dette kan siges at være det sammen som en maler. For malere kommer der et motiv ud, mens der for modeskabere kommer et beklædningsstykke ud. Derfor kan man også påstå at Bagger er med til at gøre alle strikkere, som følger hendes ideer til små kunstnere. Mennesker der tænker ud af boksen for at skabe noget helt særligt.